Vinyl

Vinyl plaat persing

Vinyl platen persen doe je bij de specialist!

Bij Redhot weten we alles van het persen van vinyl. Wij zijn één van de snelst groeiende leveranciers van vinyl producties in de Benelux. Vele bands, artiesten en acts gingen je al voor. Bij Redhot hebben wij het persen van vinyl tot een waar specialisme gemaakt. Daarnaast kennen wij over het algemeen zeer gunstige levertijden en hebben wij de beschikking over een eigen grafische afdeling om jouw te ondersteunen bij het ontwerp van hoes en label, ook kunnen we je op het gebied van design uiteraard compleet ontzorgen via onze afdeling Redhot Graphics.

Toen de CD zijn intrede deed kon al vlot de platenspeler op zolder gezet worden of helemaal de deur uit. Echter op het moment dat velen dachten dat de streaming audio de toekomst was ontstond er ook een nieuwe stroming de terugkeer van vinylplaten. Muziekliefhebbers wereldwijd kwamen weer vollop in de belangstelling te staan door een nieuwe maar ook oude schare aan fans voor muziek op vinyl. Redhot is van mening dat vinyl het antwoord is op de zucht naar nostalgie. Heerlijk je muziek middels analoog geluid beluisteren. Dit is zo’n andere beleving van jouw muziek dan alle steaming ontwikkelingen. Een vinylplaat opzetten is een hele andere beleving dan even een muziekje middels streaming aanzetten. Vinyl staat wat ons betreft voor passie voor muziek en kiezen voor een nostalgische sfeer! Helemaal als de LP is uitgevoerd met een prachtige hoes. Door zijn grote biedt een LP hoes hele mooie kansen qua ontwerp en uitstraling.

Ontdek de mogelijkheden van muziek op vinyl bij Redhot.

Vinyl mastering

De vinylplaten persen we middels persmatrijzen. Persmatrijzen worden op basis van een ‘moeder-schijf’ geproduceerd. Als basis van de moeder-schijf dient de door jouw aangeleverde audio. Een moeder-schijf kan op 2 manieren worden gemaakt:

  • Lakplaat mastering
    In het geval van lakplaat mastering (ook wel lacquer genaamd) wordt de audio middels een snijtafel in de lakplaat gezet. Deze lakplaat wordt dan weer gebruikt om de moeder-schijf te maken.
  • DMM mastering
    Als er gekozen wordt voor een moeder-schijf op basis van DMM mastering (ook wel direct metal mastering genaamd) dan wordt de audio rechtstreeks op een koperen plaat gezet. Van deze koperen plaat worden matrijzen getrokken voor de vinyl persing.

Op het gebied van geluidsbeleving zit er geen verschil tussen lakplaat- of DMM mastering.

Vinyl formaten

Vinylplaten kunnen in 3 verschillende formaten worden gemaakt, namelijk: 12 inch, 10 inch en 7 inch.
7” worden doorgaans gebruikt voor singles en worden meestal op 45RPM geperst. Je hebt hierbij naar keuze een klein of groot gat. Een groot gat kies je als je je vinyl single in een jukebox af wil kunnen laten spelen! Een 12” maxi single met bijvoorbeeld 4 of 5 tracks wordt ook geperst op 45RPM. Kies je voor een  12” LP dan wordt deze op 33RPM geperst.

33 of 45RPM

Een keus qua omloopsnelheid van een vinylplaat wordt deels bepaald door de afmeting van de plaat. 7 inch op 45RPM heeft een kortere afspeelduur dan 33RPM. Bij een 12 inch LP op 33RPM kan muziek met een langere afspeelduur dan als je kiest voor 45RPM. De soort muziek is soms ook nog bepalend bij de keus van de omloopsnelheid waarop geperst wordt. Globaal kun je stellen dat er bij 7 inch SP  (Single play) een speelduur is 4:30 per kant bij 45 RPM en  6:30 bij 33 RPM, bij een 10 inch plaat EP (extended play) is dit 10:00 per kant bij 45 RPM en  13:30 bij 33 RPM. Bij de 12 inch LP (Long Play) betekend dit 14:00 per kant bij 45 RPM en  19:30 bij 33 RPM.

Speelduur is indicatief. Genre en audio bepalen de exacte afspeelduur.

Standaard of extra zware kwaliteit

Vinylplaten die we persen kunnen besteld worden in een standaard en een extra zware kwaliteit.
Onze 7 inch Single vinylplaten zijn te bestellen in 42 grams of 70 grams uitvoering. De 12 inch LP is in 140 gram  en 180 grams uitvoering te bestellen. De keuze voor gewicht heeft geen invloed op de audiokwaliteit, het is louter een kwaliteitservaring. Onze 10 ich vinylplaat is alleen als 110 grams uitvoering te bestellen.

Kleuren van het vinyl

De standaard kleur voor een vinylplaat is zwart. Zwart vinyl is kwalitatief ook het beste! Wil je echter extra opvallen of meer in lijn met het ontwerp van je hoes een andere kleur voor je vinyl, dan kan dat. Er is dan keuze uit 8 tal dekkende kleuren en een 6 tal transparante kleuren.

Dekkende kleuren zijn: White solid, Yellow solid, Red solid, Orange solid, Blue solid, Green solid, Grey solid en Brown semistransparant.
Bij de transparante kleuren zijn beschikbaar: Green transparant, Yellow transparant, Red transparant, Purple transparant, Blue transparant en Clear.

Labels voor vinyl

Velen denken dat vinylplaten na het persen voorzien worden van een labelsticker rondom het middengat. Dit echter onjuist. De labels worden gelijktijdig met het vinylmateriaal in de drukpers samengeperst tot 1 geheel. Dus vinylplaat en label zijn één.